In mei 2017 lanceerde EXPOO, het expertisecentrum voor opvoedingsondersteuning van de Vlaamse Overheid, met groot succes een campagnevideo ter gelegenheid van ‘De Week van de Opvoeding’. De video werd massaal bekeken en gedeeld. Achter deze geslaagde realisatie zat het productiehuis De Saeger – Dejonghe | IMAGING.

Hoe komen zij tot zo ‘n resultaat? En welke weg legden ze daarvoor af? Krijg hier een unieke inkijk op het audiovisuele productieproces.

Nieuwe opdracht

elmer-still3-copyDe samenwerking met EXPOO begon in 2016, toen IMAGING 6 projectvideo’s en een lanceringsvideo rond het thema Sociale Cohesie maakte, dit ter gelegenheid van het congres in december.

De video’s portretteerden praktijken die zich inzetten om de cohesie tussen mensen te versterken. Ze werden opgebouwd uit quotes van de praktijktrekkers, geïllustreerd door een beeldverhaal en begeleid door muziek. Naast de vele lovende reacties is het mooiste gebaar van tevredenheid een klant die jou opnieuw aanspreekt; en dat gebeurde een paar maand later: de klant bestelde een lanceringsvideo voor ‘De Week van de Opvoeding’.

Insteek

Een klant heeft vaak op voorhand een concreet idee van het soort video dat ze willen. Het is belangrijk daar voldoende aandacht aan te besteden; een klant kent zijn materie immers het best en in hun oorspronkelijke insteek zit vaak iets wat voor hen werkt om dat idee vorm te geven. Anderzijds, is het ook onze plicht om een stapje terug te nemen en te gaan kijken wat ze precies willen vertellen. Hiervoor is het cruciaal dat wij ons onderdompelen in hun wereld en kennis.

Ook voor deze opdracht had de klant een concreet idee, dat sterk in de lijn lag van de vorige lanceringsvideo; een formule die voor hen had gewerkt. Op zo ‘n moment moeten wij onszelf de vraag stellen of dit wel de béste vorm is. Wij voelden snel aan dat voor ‘De Week van de Opvoeding’ een campagnevideo – die sterker geënsceneerd is – meer gewicht kon hebben.

Met enkele voorbeelden en krijtlijnen van wat het zou kunnen worden, wisten we hen te overtuigen. We spraken af wat de video zeker moest zijn: eenvoudig, universeel, sterk, ontroerend, met grote diversiteit en – als het even kan – een ‘viral’ karakter. Vanaf dan konden we echt aan de slag, te beginnen met de ontwikkeling van het concept.

We dompelen ons onder in de wereld en kennis van de klant. De klant kent zijn materie immers het best.

Concept

IMG_0179Zoals voor elke opdracht zoeken we de juiste partners; voor de ontwikkeling van dit concept werkten we samen met Heren Loebas.

De video moest duidelijk maken dat opvoeden in de kleine herkenbare momenten van iedere dag zit, en dat het toelaten en bespreekbaar maken van emoties – alle emoties – het belangrijkste werk is. Al snel kwamen we tot het symbool van de tafel en de maaltijd waar rond het gezin kan samenkomen. De ’emoties’ moesten duidelijk in de video zitten; we hadden dus een element nodig om die te triggeren. Toen ontstond het idee om geheimen op borden te plaatsen en die door gezinsleden te laten ontdekken om vervolgens hun (emotionele) reacties te capteren.

De klant was onmiddellijk verkocht. We hadden dus sterke quotes nodig – de geheimen – die symbolisch waren voor de verschillende leeftijdscategorieën.

Ook hier was het van cruciaal belang naar de klant te luisteren en zijn expertise te gebruiken. Opnieuw; hij kent zijn materie het best. We spraken uitvoerig over de verschillende thema’s die per categorie belangrijk zijn en zo kwamen we tot verschillende situaties uit het dagdagelijkse leven. Dan resteerde ons enkel nog deze situaties in krachtige quotes om te zetten.

Productie

DSC_0091Nu de elementen voor het concept duidelijk waren schreven we een scenario, net zoals dat voor een echte film gebeurt. Het scenario vormt de basis voor de productie die onmiddellijk van start ging. We hadden één maand om voor te bereiden; daarin moest een locatie gevonden worden, de personages gecast, een team samengesteld,… Een filmproductie is een machine die op gang komt, en die niet meer stilvalt tot en met de draaidag. We namen 1 dag op en verzamelden daarin zowat 5 uur aan beeldmateriaal. Hieruit zou een video van 5 minuten moeten ontstaan.

 

Een filmproductie is een machine die op gang komt en niet meer stilvalt tot en met de draaidag.

Montage

Foto 27-04-2017, 16 47 16Uit die massa beeldmateriaal puurden we de krachtigste momenten. Uiteraard sneuvelen er dan heel wat scènes, maar die eliminatie is nodig in functie van het eindresultaat.

Zo kwamen we langzaam maar zeker tot onze 5 minuten. Eenmaal de montage af is volgt de kleurcorrectie die bijdraagt aan de look van de video. Als laatste worden titels en pancartes toegevoegd om het geheel af te werken.

Lancering

Vanaf dan begint een video zijn eigen leven te leiden en dat moet ook. Door de massale aandacht werd hij opgepikt door DeRedactie.be en DeStandaard.be; het ‘viral’ karakter was een feit. DeStandaardNa de lancering blijven we altijd opvolgen en steken een handje toe waar we kunnen. We vinden het als makers belangrijk om ook na de afwerking de video mee te dragen.

Een proces

Een productieproces is altijd een avontuurlijk parcours; het is zoeken, proberen, aftasten. Aan de start is het onmogelijk te zeggen hoe de uiteindelijke video er uit zal zien; het eindresultaat onthult zich stap per stap. Wij werken altijd nauw met de klant samen, verrijken onszelf met hun kennis en geven daar via onze eigen creativiteit vorm aan. We zijn dankbaar om met klanten als EXPOO te kunnen samenwerken: klanten die vertrouwen geven, die ruimte geven om dat creatieve proces te laten bestaan. Onze overtuiging is dat enkel via deze creatieve manier van samenwerken, iets waardevol kan ontstaan.

Een productie is een proces; het eindresultaat onthult zich stap per stap.

Omdat dit proces omvangrijk en ingrijpend is, hechten we afsluitend veel belang aan een evaluatie met de klant. Ook al is het eindresultaat een succes, het is steeds belangrijk kritisch te blijven en zichzelf in vraag te stellen. Wat goed liep dat is inmiddels duidelijk, maar wat hebben we geleerd? Waar moeten we in de toekomt op letten? Wat kan beter? Deze en andere vragen zijn minstens even belangrijk als het succes. Het versterkt het vertrouwen in de nauwe band tussen klant en productiehuis.

Na een succes is het steeds belangrijk kritisch te blijven.